De regelgevingen voor de vrouw op de vrijdag

in Fiqh door
Leestijd: 2 minuten

De regelgevingen voor de vrouw op de vrijdag – Al-´Allâmah Muhammad bin Sâlih al-´Uthaymîn

Vraag: Wij weten dat dat het voor de man aanbevolen (mustahab) is om voor het vrijdaggebed de ghusl (de grote wassing) te verrichten, te parfumeren en de mooiste kleding te dragen, maar geldt dit ook voor de vrouw; krijgt zij dezelfde beloning ervoor? En is een ghusl geldig als deze een dag of twee dagen van te voren wordt verricht met de intentie om het voor de Vrijdag te laten gelden, of moet het per se op die dag verricht worden?

Antwoord: Deze regelgevingen gelden slechts voor de man, want hij is degene die het vrijdagsgebed bijwoont en het mooi maken verwacht wordt bij het naar buiten gaan. Zo ook is hij degene die de ghusl verricht, zich parfumeert, en mooie kleding draagt om vervolgens (vroeg) het vrijdaggebed bij te wonen. Wat betreft vrouwen: voor hen is dit niet voorgeschreven, maar elke persoon dient bij het opmerken van een onreinheid op zijn/haar lichaam het te verschonen, dit behoort tot de prijzenswaardige zaken wat men niet dient te verlaten.

Maar wat betreft de ghusl die één of twee dagen voor jumu´ah wordt gedaan, dat zal niet baten want de overleveringen die hierover zijn overgeleverd spreken specifiek over de dag van jumu´ah, en dat is tussen (de tijd van) Fajr en het vrijdaggebed. Dit is het moment waarin de ghuslbehoort gedaan te worden. Wat betreft de ghusl die een dag of twee (is gedaan), daarvoor zal hij niet beloond worden, noch zal hem dit van nut zijn voor de jumu´ah.

http://www.ibnothaimeen.com/all/noor/article_927.shtml

Vertaling : Tariq ibn ‘Ali

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*