Elke bid’ah is dwaling? Vergelijking tussen twee benaderingen: Sufi Kalâmi en Salafi Hadîthi

in Fiqh door
Leestijd: < 1 minuut

Voorwoord

Een aantal jaar geleden werd er voor de opleiding ‘Islamitische theologie’ in Amsterdam gevraagd van de studenten om een reflectie te schrijven tussen twee benaderingen van het concept Bi’dah. De eerste benadering was afkomstig van Nuh Haa Miem Keller, zie artikel hier. De tweede was afkomstig van Shaykh Saalih al-Fawzaan, zie artikel hier


Dit waren dus de twee artikelen die de studenten kregen waar men vervolgens een reflectie over moest schrijven.

Nu de benadering van Nuh Keller is een beetje de standaard benadering geworden van de hedendaagse moslims die zich toeschrijven aan Tasawwoef en al-Ash’ariyyah. We zouden het de benadering kunnen noemen van de Mutakallimin, degenen die ‘Ilm al-Kalâm als uitgangspunt nemen voor hun ‘Aqîdah. Je zult deze benadering standaard gedoceerd krijgen bij al-Azhar in Egypte.

De benadering van Sh.Sâlih al-Fawzân is representatief voor de Ahl al-Hadîth/Salafiyyah benadering.

Lees hieronder mijn reflectie

Lees het hier : pdf

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*