Factcheck: Salafi,Bareilwi, Naqshibandi, Deobandi, wie volgt de oudste traditie?

in Aqidah - Geloofsleer/Salafisme door
Leestijd: 4 minuten

Soms kom je in facebook groepen vragen tegen van mensen die betrekking hebben op de verschillende moskeeรซn, stichtingen en instituten die actief zijn in Nederland. Het zijn dan meestal vragen zoals: ‘๐˜ž๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ง๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ท๐˜ข๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ต ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ด๐˜ต๐˜ช๐˜ต๐˜ถ๐˜ถ๐˜ต, ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ง๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ’ Natuurlijk bij dat soort vragen barst er altijd een weeldige discussie los in de comments. Voor en tegenstanders van een bepaald instituut ontpoppen zich als verdedigers en aanvallers, en het voetballen kan beginnen. Vaak zien we weinig topspelers reageren, waardoor de discussie al snel vervalt in gepingpong met beweringen en termen zonder veel inhoud.

Gisteren zag ik weer zoiets voorbij komen toen een zuster informatie vroeg over de stichting/instituut ‘Muhasaba‘ welke o.a. gerund wordt door Mhmad Aarab. Buiten de standaard reacties die in de comments kwamen was er een broeder wiens naam ik niet zal noemen, die notabene een arts is en ook islamitische studie heeft gevolgd bij dezelfde opleiding als ik, dus hij zou veel beter moeten weten, maar goed. Hij gaf het volgende “advies” :

“๐˜๐˜ฏ ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ค๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ง ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ. ๐˜๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ญ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ณ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ช๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ท๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ธ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ถ๐˜จ ๐˜จ๐˜ข๐˜ข๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต๐˜จ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ง ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ง๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ต. ๐˜Ž๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ถ๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ช๐˜จ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ข๐˜ฉ๐˜ญ๐˜ช ๐˜ด๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ฉ ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ต ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ถ๐˜จ๐˜ป๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ช๐˜ข, ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ด๐˜ช๐˜ฆ, ๐˜ต๐˜ถ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฆ, ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฌ๐˜ฌ๐˜ฐ, ๐˜ด๐˜บ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ค. ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ด๐˜ข๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ช ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ.”

Waarom ik het nodig vond om aan dit “advies” aandacht te besteden is omdat het een veelgehoorde bewering is, die met name door de aanhangers van bepaalde instituten veelvuldig gebruikt wordt. Men doet dit om zo heel klassiek en traditioneel over te komen en om zo de Saudis en alles wat ermee te maken heeft (dus in principe bijna de hele Arabische Schiereiland) buiten spel te zetten. Maar deze bewering is objectief waarneembaar vals, en dit staat helemaal los van de onderlinge ‘Aqidah verschillen tussen de Ahl al-Hadith/ Salafiyyah en deze Mutakallim/Sufi scholen. Met andere woorden de feiten die laten zien dat deze bewering vals is, staan los van de ‘Aqidah verschillen, maar zijn gewoon historische feiten.

Historisch gezien kunnen de meeste groepen die actief zijn in nederland teruggevoerd worden naar heroplevings imaams en bewegingen uit de 17e en 18e eeuw. ๐—ฆ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ณ๐—ถ๐˜€/๐—”๐—ต๐—น ๐—ฎ๐—น-๐—›๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ๐˜๐—ต (en hun instituten), ๐—ก๐—ฎ๐—พ๐˜€๐—ต๐—ถ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ถ Haqqani (muhasaba, Mhmd Aarab), ๐—•๐—ฟ๐—ฒ๐—ถ๐—น๐˜„๐—ถ๐˜€ (Husayn instituut, Galal Jihany), ๐——๐—ฒ๐—ผ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐˜€ (Islah instituut, Said Mokadmi), al deze groepen kunnen teruggeleid worden naar een beweging en persoon uit de 18 en 19e eeuw.

Dus:

๐Ÿ”ธ ๐——๐—ฒ ๐—ฆ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ณ๐—ถ๐˜€/๐—”๐—ต๐—น ๐—ฎ๐—น-๐—›๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ๐˜๐—ต kunnen teruggevoerd worden naar belangrijke heroplevings imaams zoals Sh Muhammed ibn Abd al-Wahhab (geb. 1703), Shah Waliullah Dehlawi (geb. 1703)

๐Ÿ”ธ ๐——๐—ฒ ๐—ก๐—ฎ๐—พ๐˜€๐—ต๐—ถ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐˜€ ๐—›๐—ฎ๐—พ๐—พ๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐˜€ (in Nederland) kunnen teruggevoerd worden naar Nazim al-Haqqani, die zij ook wel de ‘Sultan ul-Awliya’ noemen (geb.1922}.

๐Ÿ”ธ ๐——๐—ฒ ๐—•๐—ฟ๐—ฒ๐—ถ๐—น๐˜„๐—ถ๐˜€ kunnen teruggevoerd worden naar Ahmad Raza Khan (geb. 1856).

๐Ÿ”ธ ๐——๐—ฒ ๐——๐—ฒ๐—ผ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐˜€ kunnen teruggevoerd worden naar Muhammad Qasim Nanautavi (geb. 1832) en Rashฤซd Aแธฅmad Gangohฤซ (geb.1826)

Zoals men kan zien keren al deze heroplevings imaams terug naar de 17e en 18e en zelfs 19e eeuw. De ironie is zelfs dat de oudste van deze 4 groepen zelfs Ibn Abd al-Wahhaab en de Shah Waliullah Dehlawi zijn!

Natuurlijk claimt elk van deze groepen een oudere traditie dan die van hun heroplevings imaam. Zo claimen de Salafiyyah/Ahl al-Hadith de ‘Aqidah van de Salaf en van al-Imam Ahmed (geb. 780) en de imaams van Hadith zoals de Ashaab Kutub as-Sittah. En claimen de Naqshibandis, Deobandis, Breilvis de ‘Aqidah van Aboe l-Hasan al-Ash’ari (geb.874) en Abu Mansur al-Maturidi (geb. 853). En niet iedereen die claimt kan zijn claim ook bewijzen, en Allaah zal op het Dag des Oordeels oordelen tussen hen.

Maar het punt wat ik wilde maken is dus dat de bewering die gemaakt werd door de broeder historisch gezien niet klopt, en het is objectief gezien een valse bewering. Afkomstig van iemand die ofwel jรขhil (onwetend) is over deze historische achtergrond en het curriculum van deze scholen en moskeeรซn, ofwel zelf ook een fanatieke aanhanger is die de mensen wil wegjagen van de ‘๐—ฆ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ณ๐—ถ-๐—น๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ’.

Ik zou deze post nog veel langer kunnen maken en de talloze tegenstrijdigheden kunnen laten zien van deze zwakke bewering, zoals het feit dat Aboe l-Hasan al-Ash’arie zelf zich na zijn taubah van I’tizaal (hij was 40 jaar lang Mu’tazili!), toeschreef aan de ‘Aqidah van al-Imaam Ahmed รฉn de Ahl al-Hadith. Dus waarom volgen de Ash’aris niet hun imaam hierin?

En zoals het feit dat de boeken van de Ashรข’irah en de Maturidiyyah geschreven en ontwikkeld zijn nรก de boeken van de Salaf en de Ahl al-Hadith en de Hanabilah. M.a.w. de eerste ‘Aqidah werken die geschreven zijn dateren van voor Aboe l-Hasan al-Ash’ari en Aboe Mansur al-Maturidi. Want buiten de werken van al-Imรขm Ahmed ibn Hanbal zelf hebben de Hanรขbilah na hem velen werken geschreven van โ€˜Aqรฎdah waarin zij de Muโ€™tazilah, de Jahmiyyah, de Qadariyyah, al-Jabriyyah etc beantwoorden en weerleggen vanuit de Ahl al-Hadieth methode, waarin men systematisch de Sunni Aqรฎdah uiteenzet en de afwijkingen daaraan beantwoord in een soortgelijk stijl als de Fiqh al-Akbar welke toeschreven wordt aan Aboe Hanรฎfah. ๐—ฉ๐—ฒ๐—ฒ๐—น ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐˜ƒ๐—ผฬ๐—ผฬ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐˜๐—ต๐—ฒ๐—ผ๐—น๐—ผ๐—ด๐—ถ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ ๐—ธ๐—ฎ๐—น๐—ฎฬ‚๐—บ ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—”๐˜€๐—ต๐—ฎฬ‚โ€™๐—ถ๐—ฟ๐—ฎ๐—ต ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐— ๐—ฎฬ‚๐˜๐˜‚๐—ฟ๐—ถ๐—ฑ๐—ถ๐˜†๐˜†๐—ฎ๐—ต, zoals bijv (en let op de tijdsperiodes!!):

๐Ÿ“š Kitรขb Oesoel as-Soennah en ar-Rad โ€˜alรข al-Jahmiyyah van al-Imรขm Ahmed (H241),

๐Ÿ“š Khalq Afโ€™รขl al-โ€˜Ibรขd en Kitรขb at-Tawhรฎd van al-Imรขm al-Boekhรขrie (H256),

๐Ÿ“š Kitรขb as-Soennah van al-Atram (H273)

๐Ÿ“š Kitรขb ar-Rad โ€˜alรข al-Jahmiyyah en ar-Rad โ€˜alรข Bishr al-Marรฎsie van ad-Dรขrimie (H280)

๐Ÿ“š Kitรขb as-Soennah van โ€˜Abdoellรขh ibn Ahmad ibn Hanbal (H290)

๐Ÿ“š Kitรขb as-Soennah van Imaam al-Marwazie (H292)

๐Ÿ“š Kitรขb at- Tawhรฎd, ar-Rad โ€˜alรข al-Jahmiyyah en Kitรขb al- Imรขn van Ibn Mandah (H301)

๐Ÿ“š Kitรขb as-Soennah van al-Khallรขl (H311)

๐Ÿ“š Kitรขb at-Tawhรฎd van Ibn Khoezaymah (H311).

Ook zijn er vele andere werken van de Hanรขbilah, Ahl al-Hadieth die geschreven zijn in dezelfde periode als toen de eerste kalรขm werken verschenen zoals die van Aboe l-Hasan al-Ashโ€™ari (H324) en Aboe Mansoer al-Mรขturidi (H333) en daarna zoals bijv. de werken:

๐Ÿ“š Sharh as-Soennah van al-Berbehรขri (H329)

๐Ÿ“š al-Ibaanah โ€˜an Sharรฎโ€™ati al-Firqatoe n-Nรขdjiyyah van Ibn Battah (H387)

๐Ÿ“š ash-Sharรฎโ€™ah van al-ร‚djรปri (H360)

๐Ÿ“š Sharh Oesoel Iโ€™tiqรขd Ahl as-Sunnah wa l-Jamรขโ€™ah van al-Lรขlakรข`ie (418)

Dus ja, wie volgen nu eigenlijk echt de oudste traditie? De groep, zoals de Salafiyyah/Ahl al-Hadith die naar al deze werken terugkeren en dit doceren in hun curriculum? Of degenen die zich baseren op veel latere werken en al deze werken van de Salaf naast zich neerleggen, of zelfs (nog erger) deze boeken bestempelen als boeken van de Hashwiyyah en Mujassimah?!

Follow up reading:ย 
Jullie liegen over onze geleerden! Ze zijn geen Bareilwis, Qadiris, Naqshibandis!

Ik vraag Allรขh mij te laten sterven op de ‘Aqidah van de Sahรขbah en de Salaf.

๐Ÿ–Š Aboe Hudayfa Musa ibn Yusuf al-Indonesi

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*