WK rellen geen Marokkaans probleem

in Nieuws door
Leestijd: 4 minuten

Het WK draait op volle toeren, teams van verschillende naties hebben gewonnen en verloren. Sommige zijn door naar de kwartfinale en anderen hebben het niet gehaald. De winst van een specifieke Afrikaanse natie is niet aan de media voorbijgegaan, Marokko, een voormalige kolonie van West-Europese mogendheden, heeft zichzelf geplaatst in de kwartfinale. Gezien het gegeven dat Marokko een voormalige kolonie was van Spanje maakt dat de winst die het onlangs geboekt heeft ertegen een symbolische is. Wat voor de beleving verder reikt dan slechts een gewonnen voetbal wedstrijd. Toch weet de Nederlandse media een grote schaduw te werpen op de feeststemming.

Focus niet op winst, maar op rellen met link naar etniciteit

Verschillend media outlets leggen de focus op de voetbalrellen die ontstonden nadat Marokko verschillende winstpartijen boekte. Opvallend hierin is dat de Marokkaanse afkomst een rode lijn vormt in de berichtgeving. Er wordt subtiel een link gelegd tussen het rellen en de etniciteit van de relschoppers, diverse bekende Nederlanders van Marokkaanse komaf worden voor de camera gezet om de Marokkaanse gemeenschap aan te spreken. Sommigen van hen doen dit wellicht vanuit een goede intentie, maar zij worden onbewust voor het karretje gespannen. Want waarom zou men de Marokkaanse gemeenschap in Den Haag of andere West-Europese steden specifiek moeten aanspreken? Maar beste lezer, hier is het waar het mediaspelletje van framen begint, en als we niet goed opletten gaan we daar onbewust in mee. Want is het rellen na een gewonnen voetbalmatch iets specifieks Marokkaans? Of is dit iets specifieks voor voetbalsupporters in het algemeen?

Laten we even het grote plaatje bekijken en inzoomen op de wereld van de professionele voetballerij. We zullen dan ondervinden dat hooliganisme een specifiek probleem is in West-Europa. Al decennia is dit een groeiende problematiek in het voetbal, en wordt de orde na voetbalwedstrijden met grote regelmaat verstoord. Als we het dicht bij ons houden en gewoon eens gaan kijken naar Nederland zelf, dan zien we de volgende nieuwsberichten uit de afgelopen jaren:

ME moet hard ingrijpen bij voetbalrellen Den Haag

https://www.telegraaf.nl/video/440430868/me-moet-hard-ingrijpen-bij-voetbalrellen-den-haag

Dit is van nog maar 6 maanden geleden

Rellen met Nederlandse supporters bij Belgische voetbalderby

Nederlandse hooligans hebben vannacht vijf bussen met Belgische supporters uit Genk bekogeld in Sint-Truiden, 40 kilometer van Maastricht. Een aantal bussen raakte zo zwaar beschadigd dat ze niet meer verder konden. De politie hield elf mensen aan. Omwonenden beleefden angstige momenten. “De meesten droegen bivakmutsen en het was angstaanjagend te zien hoe ze te werk gingen”, zegt een vrouw.
 

 

Hooligans rellen voorafgaand aan bekerfinale: 32 aanhoudingen

De politie heeft 32 voetbalsupporters gearresteerd voorafgaand aan de KNVB Bekerfinale.
 
https://www.ad.nl/rotterdam/hooligans-rellen-voorafgaand-aan-bekerfinale-32-aanhoudingen~ad40e9ca/

 

Duitse autoriteiten vrezen Nederlandse hooligans: streep door oefenduel PEC Zwolle

Vanwege veiligheidsoverwegingen hebben de Duitse autoriteiten de wedstrijd laten afgelasten. PEC Zwolle gaat nu op zoek naar een andere oefenpartner. De Duitse politie laat weten dat er bezorgdheid was over mogelijke Nederlandse hooligans die voor opschudding wilden zorgen tijdens de wedstrijd. 

https://www.ad.nl/nederlands-voetbal/duitse-autoriteiten-vrezen-nederlandse-hooligans-streep-door-oefenduel-pec-zwolle~a7c4e065/

Nederlandse hooligans met feestbus naar België

De scheidsrechter zag zich genoodzaakt de wedstrijd stil te leggen omdat supporters van Oostende met bier bleven gooien. Fans van Lokeren wilden daarop weer reageren en probeerden door een hek te breken. Pas na tussenkomst van de politie kon de wedstrijd hervat worden.

https://www.ad.nl/nederlands-voetbal/nederlandse-hooligans-met-feestbus-naar-belgie~a6b1ab5a/

Dit alles is slechts een kleine greep uit een hele diepe grabbelton des verderfs. Het tekent een duidelijk beeld dat misdragingen tijdens en na voetbalwedstrijden een wijdverspreid fenomeen zijn in de voetballerij. We zien dit ook terug in andere West-Europese landen.

Rellen is een probleem in de voetbalcultuur

Het is dus duidelijk dat het rellen een inherent probleem is welke ligt in de voetbalcultuur zelf en het heeft niets te maken met etniciteit. Daarom zien we dat Marokkaanse supporters in Qatar, in Marokko zelf, en in andere landen deze gedragingen niet laten zien. Deze problematiek zien we vooral terug in de West-Europese steden waar dit fenomeen al decennialang een groot probleem vormt in de voetbalcultuur. De voetbalsupporters die zijn gaan rellen in Den Haag en andere steden zijn een product van deze West-Europese cultuur rondom de voetballerij.

Spreek je uit over de voetbalgemeenschap, niet de Marokkaanse gemeenschap

Wanneer je dus als Marokkaan door de media wordt verzocht om je uit te spreken tegen het voetbalgeweld van de Marokkaanse supporters, weet dan dat dit een verkeerde vraag is. Want je dient je uit te spreken tegen de West-Europese voetbalgemeenschap en haar problematische cultuur en niet tegen de Marokkaanse gemeenschap. Het is namelijk geen Marokkaans probleem maar een West-Europees probleem. We dienen het probleem terug te leggen waar het hoort, want er is iets grondig mis met de voetbalcultuur in West-Europa. Wat maakt het toch dat hooliganisme een hardnekkig en terugkerend probleem blijft? De jongeren die zijn gaan rellen in Nederlandse steden na een voetbalmatch zijn Nederlandse jongeren, een product van de maatschappij waarin ze zijn opgegroeid. Ze aanspreken op hun Marokkaan zijn is de plank volledig misslaan en is een vorm van essentialisme bedrijven waarbij groepen mensen en hun gedragingen gereduceerd worden tot hun huidskleur, cultuur, en etniciteit. De Marokkaanse gemeenschap is geen homogene groep, de Marokkaan zou dus ook niet gereduceerd moeten worden naar enkel zijn Marokkaanse komaf. Het is niet alleen afkomst wat de individuele Marokkaan definieert. In dit geval is de dominante bepalende factor, voor de gedragingen na een WK-winst, de West-Europese voetbalcultuur waar individuele Marokkanen in opgegroeid zijn, en aan meedoen.

Politie, ME, Media geen integere partijen

Buiten al het bovenstaande is het tevens de vraag of het handelen van de ME bij dit soort gebeurtenissen betrouwbaar is. Dit kunnen we niet zo gemakkelijk bepalen. Kwesties zoals de Toeslagen affaire, etnisch profileren door de Politie, racisme en discriminatie binnen het Politieapparaat, laten zien dat er in Nederland sprake is van Institutioneel Racisme. Dus wat geeft ons de garantie of de Politie en de ME integer handelen bij dit soort gebeurtenissen? Misschien grijpen zij wel te snel in? Of gebruikt met buiten proportioneel geweld waardoor de boel sneller escaleert? Wie zal het weten? De media zal in iedergeval haantje de voorste zijn om zoetsappige beelden vast te leggen van rellende supporters, en het geweld met krantenkoppen te linken aan etniciteit.

De Boodschapper van Allaah is het beste voorbeeld om gevolg te worden

Daarom beste moslim, houdt je vast aan jouw Godsdienst. Imiteer geen ongelovige gemeenschappen in hun cultuur en gedragingen. Want voorwaar wij hebben in de Boodschapper van Allah het beste voorbeeld om gevolgd te worden.

 Voorzeker, in de Boodschapper van Allah is (er) voor jullie een goed voorbeeld, voor degene die op (de
Ontmoeting met) Allah en de laatste dag hoopt, en (voor degene die) Allah veelvuldig gedenkt. 

al-Ahzaab 21
 


Aboe Hudayfa Musa ibn Yusuf al-Indonesi 
 

1 Comment

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*