Is lang haar een Sunnah?

in Fiqh/Hadieth door
Leestijd: 3 minuten

Shaykh Muḥammed b. Ṣāliḥ al-ʿUthaymīn – 𝑟𝑎ℎ̣𝑖𝑚𝑎ℎ𝑢𝑙𝑙𝑎̄ℎ – werd gevraagd over het lang laten groeien van het haar en het los laten langen, of dit behoort tot de Sunnah of niet?

Shaykh ‘Abd al-Razzāq al-Badr vermeld het volgende in zijn uitleg van al-Shamāʾil al-Tirmidhī:

💡𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐣𝐭𝐣𝐞: Shaykh Muḥammed b. Ṣāliḥ al-ʿUthaymīn – 𝑟𝑎ℎ̣𝑖𝑚𝑎ℎ𝑢𝑙𝑙𝑎̄ℎ – werd gevraagd over het lang laten groeien van het haar en het los laten langen, of dit behoort tot de Sunnah of niet?

𝐖𝐚𝐚𝐫𝐨𝐩 𝐡𝐢𝐣 𝐚𝐧𝐭𝐰𝐨𝐨𝐫𝐝𝐝𝐞: Nee dit behoort niet tot de Sunnah want de Profeet ﷺ deed dit omdat de mensen uit zijn tijd dit ook deden. Daarom beval hij een kleine jongen, toen hij zag dat hij een gedeelte van zijn hoofdhaar had weggeschoren, om ofwel alles te laten groeien of alles weg te scheren. Dus als het een Sunnah zou zijn dan had hij gezegd: “𝐿𝑎𝑎𝑡 ℎ𝑒𝑡 𝑔𝑟𝑜𝑒𝑖𝑒𝑛”.

𝐆𝐞𝐛𝐚𝐬𝐞𝐞𝐫𝐝 𝐡𝐢𝐞𝐫𝐨𝐩 𝐳𝐞𝐠𝐠𝐞𝐧 𝐰𝐢𝐣: Het haar lang laten behoort niet tot de Sunnah, maar als de mensen dat doen dan doe je het ook en zo niet dan doe je gewoon wat de mensen ook doen. Want de Sunnah kan een Sunnah zijn in en uit zichzelf en het kan een sunnah zijn in haar toepassingsvorm.

𝐁𝐢𝐣𝐯𝐨𝐨𝐫𝐛𝐞𝐞𝐥𝐝: als het gaat om kleding, als het niet ḥarām is (qua stof) en het is niet ḥarām qua uiterlijke kenmerken. Dan is het de Sunnah om de mensen te volgen hierin want de Profeet ﷺ deed het in navolging van de mensen.

𝐃𝐮𝐬 𝐳𝐞𝐠𝐠𝐞𝐧 𝐰𝐢𝐣: in onze tijd is het de gewoonte van de mensen om het haar niet lang te laten groeien en daarom zie je dat onze grote geleerden – en de vooraanstaanden van de grote geleerden die wij dienen te vernoemen is onze Shaykh ʿAbd al-Raḥmān b. Saʿd en zo ook onze Shaykh ʿAbd al-ʿAzīz b. Bāz, en ook andere geleerden zoals Muḥammed b. Ibrāhīm en zijn broeders en anderen van de grote geleerden – zij lieten hun haar niet lang groeien omdat zij dit niet als een Sunnah beschouwden. En wij weten van hen, dat als zij het als een Sunnah hadden beschouwd, dat zij de meest gedreven mensen waren in het navolgen van de Sunnah.

Dus het correcte standpunt is dat men de gewoontes van de mensen dient na te volgen hierin. Als jij je begeeft in een plaats waar het behoort tot de gewoonten van de mensen om het haar lang te laten dan laat je het lang en anders niet.”

Shaykh ‘Abd al-Razzāq al-Badr: Maar men dient enorm op te passen voor het imiteren van de ongelovigen en de vrouwen. Want de Profeet ﷺ heeft gezegd: “𝑊𝑖𝑒 𝑒𝑒𝑛 𝑣𝑜𝑙𝑘 𝑖𝑚𝑖𝑡𝑒𝑒𝑟𝑡 𝑏𝑒ℎ𝑜𝑜𝑟𝑡 𝑡𝑜𝑡 ℎ𝑒𝑛” en ook (is er overgeleverd dat) “𝐷𝑒 𝐵𝑜𝑜𝑑𝑠𝑐ℎ𝑎𝑝𝑝𝑒𝑟 𝑣𝑎𝑛 𝐴𝑙𝑙𝑎̄ℎ ﷺ 𝑣𝑒𝑟𝑣𝑙𝑜𝑒𝑘𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑚𝑎𝑛𝑛𝑒𝑛 𝑑𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑣𝑟𝑜𝑢𝑤𝑒𝑛 𝑖𝑚𝑖𝑡𝑒𝑟𝑒𝑛”.

Want je hebt sommige jongeren die hun haar verzorgen en lang laten groeien en qua uiterlijke vorm lijkt het gewoon precies op een vrouw. Hij gebruikt zelfs misschien sommige haarspullen voor zijn haar die zijn zus in haar haren gebruikt. Zoals haarspelden waardoor hij gewoon precies op zijn zus lijkt. Laat staan als hij ook nog zijn baard wegscheert. Sterker nog! Hij gebruikt zelfs middelen die zijn zus gebruikt voor haar wangen om ze rozig te maken. Sommigen van hen imiteren de ongelovigen in hun kapsels en haarkleuren. Dit is een gigantische ramp! Wellicht dat sommigen van hen de boel door elkaar halen door te zeggen ‘𝑗𝑎 ℎ𝑒𝑡 𝑙𝑎𝑡𝑒𝑛 𝑔𝑟𝑜𝑒𝑖𝑒𝑛 𝑣𝑎𝑛 ℎ𝑒𝑡 ℎ𝑎𝑎𝑟 𝑖𝑠 𝑒𝑒𝑛 𝑠𝑢𝑛𝑛𝑎ℎ’ terwijl zij nalatig zijn met de verplichte gebeden, 𝑤𝑎 𝐴𝑙𝑙𝑎̄ℎ𝑢 𝑎𝑙-𝑀𝑢𝑠𝑡𝑎ʿ𝑎̄𝑛 (Allāh is Degenen bij wie hulp wordt gezocht).

📚𝐁𝐫𝐨𝐧: 𝑈𝑖𝑡𝑙𝑒𝑔 𝑆ℎ𝑎𝑚𝑎̄ʾ𝑖𝑙 𝑎𝑙-𝑁𝑎𝑏𝑖̄ 𝑏𝑙𝑧. 69

🖋 𝐕𝐞𝐫𝐭𝐚𝐥𝐢𝐧𝐠: 𝐴𝑏𝑢 𝐻𝑢𝑑𝑎𝑦𝑓𝑎 𝑀𝑢𝑠𝑎 𝑖𝑏𝑛 𝑌𝑢𝑠𝑢𝑓 𝑎𝑙-𝐼𝑛𝑑𝑜𝑛𝑒𝑠𝑖

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*