Abrahamitische religies? een gevaarlijke ontwikkeling

in Actualiteiten/Aqidah - Geloofsleer door
Leestijd: 4 minuten

In Abu Dhabi, maar ook elders in de wereld, ontluikt er zich een gevaarlijke ontwikkeling, deze ontwikkeling is niet pas gisteren begonnen maar dit speelt al enkele decennia nu lijkt het echter tot een kristalliseringsproces te komen. De opening van een ‘๐ด๐‘๐‘Ÿ๐‘Žโ„Ž๐‘Ž๐‘š๐‘–๐‘ ๐น๐‘Ž๐‘š๐‘–๐‘™๐‘ฆ ๐ป๐‘œ๐‘ข๐‘ ๐‘’’ in Abu Dhabi is een duidelijke uiting van dit proces, waarbij er een soort van centrum is gebouwd met een moskee, een kerk en een synagoge. Allen in een zelfde bouwstijl om zo de zogenaamde ‘Wahdatu l-Adyaan‘ (eenheid van religies) symbolisch via de architectuur uit te stralen. Waarbij het idee wordt uitgedragen dat alle drie de religies in feite niet zoveel van elkaar zouden verschillen aangezien zij allen zogezegd ‘๐ด๐‘๐‘Ÿ๐‘Žโ„Ž๐‘–๐‘š๐‘–๐‘ก๐‘–๐‘ ๐‘โ„Ž๐‘’’ religies zijn.

Het doel zou zijn om wederzijds begrip te bewerkstelligen, harmonieus samenleven en vrede tussen mensen van geloof en goede wil te bevorderen. Dit allemaal onder het mom van ‘๐ป๐‘ข๐‘š๐‘Ž๐‘› ๐น๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘ก๐‘’๐‘Ÿ๐‘›๐‘–๐‘ก๐‘ฆ’ (broederschap der mensen) wat niets anders is dan een vertakking van het humanisme, een van de bastaardkinderen van het Liberalisme.

Humanistische agenda

Hoewel het idee achter het project wellicht in de eerste instantie als iets lovenswaardigs klinkt schuilen er toch enkele duistere agenda’s achter. Waarbij men de fundamentele verschillen wenst weg te moffelen onder een neo-liberaal regenboogkleed, dit allemaal onder het mom van vreedzaam samenleven en broederschap. Daarom is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan:

Ten eerste worden de joods-christelijke en islamitische religies over รฉรฉn kam geschoren, terwijl ze fundamenteel verschillen in hun overtuigingen en praktijken. Het idee van een “๐ด๐‘๐‘Ÿ๐‘Žโ„Ž๐‘Ž๐‘š๐‘–๐‘ ๐‘“๐‘Ž๐‘š๐‘–๐‘™๐‘ฆ” of een gemeenschappelijke oorsprong voor deze religies is misleidend en onnauwkeurig. Abraham wordt in de islamitische ‘Aqฤซdah gezien als een profeet die de zuivere eenheid van God (Tawแธฅฤซd) verkondigde en praktiseerde, terwijl de christelijke leer van de Drie-eenheid en de Joodse overtuiging van de Ene God verschillen van de islamitische leer van Tawhฤซd, de leer van alle profeten en boodschappers. Daarom is het belangrijk om de verschillen tussen deze religies te erkennen en in plaats van ze samen te voegen in รฉรฉn categorie.

Ten tweede is interreligieuze dialoog vanuit de Islฤm bekeken alleen mogelijk met als doel de andere religies uit te nodigen om zich tot de Islฤm te bekeren en Tawhฤซd te omarmen. Aangezien de Boodschappers en Profeten zijn gestuurd, de Boeken zijn geopenbaard, om de mensheid te redden van al-Djฤhiliyyah (onwetendheid, pre-Islamitisch denken). Om de mensheid te bevrijden van het juk van ongeloof, polytheรฏsme, en slaafsheid aan de vleselijke begeerten. Zo zegt Allฤh in duidelijke taal tot de Laatste Boodschapper Muแธฅammed ๏ทบ :

“Zeg: “O Lieden van de Schrift, komt tot een gelijkluidend woord tussen ons en jullie: dat wij niemand dan Allah aanbidden en dat wij niets naast Hem tot deelgenoot maken en dat wij elkaar niet als heren naast Allah plaatsen.” Als zij zich dan afwenden, zegt dan: “Getuigt dat wij ons (aan Allah) overgegeven hebben.”

Aal ‘Imrฤn 64

Dit duidt dus niet op een zogenaamde eenheid van religies, of broederschap tussen mensen. De werkelijke broederschap loopt namelijk niet via bloedlijnen maar via ‘Aqฤซdah lijnen.

Zoals dit duidelijk wordt in de Qur’an in Surah Hลซd bij het verhaal van Nลซแธฅ en zijn zoon die weigerde om de Ark te betreden. Waarbij Nลซแธฅ Allaah aanriep om zijn zoon te redden.

“๐ธ๐‘› Nuh ๐‘Ÿ๐‘–๐‘’๐‘ ๐‘ก๐‘œ๐‘ก ๐‘ง๐‘–๐‘—๐‘› ๐ป๐‘’๐‘’๐‘Ÿ ๐‘’๐‘› ๐‘ง๐‘’๐‘–: “๐‘€๐‘–๐‘—๐‘› ๐ป๐‘’๐‘’๐‘Ÿ, ๐’Ž๐’Š๐’‹๐’ ๐’›๐’๐’๐’ ๐’ƒ๐’†๐’‰๐’๐’๐’“๐’• ๐’•๐’๐’• ๐’Ž๐’Š๐’‹๐’ ๐’‡๐’‚๐’Ž๐’Š๐’๐’Š๐’†; ๐‘ˆ๐‘ค ๐‘ก๐‘œ๐‘’๐‘ง๐‘’๐‘”๐‘”๐‘–๐‘›๐‘” ๐‘–๐‘  ๐‘‘๐‘’ ๐‘ค๐‘Ž๐‘Ž๐‘Ÿโ„Ž๐‘’๐‘–๐‘‘ ๐‘’๐‘› ๐‘ˆ ๐‘๐‘’๐‘›๐‘ก ๐‘‘๐‘’ ๐‘ค๐‘–๐‘—๐‘ ๐‘ก๐‘’ ๐‘ฃ๐‘Ž๐‘› โ„Ž๐‘’๐‘› ๐‘‘๐‘–๐‘’ ๐‘œ๐‘œ๐‘Ÿ๐‘‘๐‘’๐‘™๐‘’๐‘›.”

De van nature aanwezige vaderlijke liefde van Nลซแธฅ voor zijn zoon leidde hem ertoe om deze woorden van zorg uit te spreken. Elke vader wenst voor zijn kinderen veiligheid en redding. Maar de Islฤm is een complete leidraad voor de mens en helpt de mens ook om natuurlijke gevoelens van liefde en haat te kaderen binnen de Sharฤซสฟah van Allฤh. Want emoties en gevoelens kunnen de mens laten afdwalen van de rechte weg en leidt de mens regelmatig naar verkeerde afwegingen en handelingen. Dus Allฤh corrigeerde Nลซแธฅ en zei tot hem:

“๐ป๐‘–๐‘— ๐‘ง๐‘’๐‘–: “๐‘‚ Nuh, ๐’‰๐’Š๐’‹ ๐’ƒ๐’†๐’‰๐’๐’๐’“๐’• ๐’๐’Š๐’†๐’• ๐’•๐’๐’• ๐’‹๐’๐’–๐’˜ ๐’‡๐’‚๐’Ž๐’Š๐’๐’Š๐’†. . ๐ป๐‘–๐‘— ๐‘–๐‘  [๐‘’๐‘’๐‘› ๐‘ก๐‘œ๐‘œ๐‘›๐‘๐‘’๐‘’๐‘™๐‘‘ ๐‘ฃ๐‘Ž๐‘›] ๐‘œ๐‘›๐‘‘๐‘’๐‘ข๐‘”๐‘‘๐‘’๐‘™๐‘–๐‘—๐‘˜ โ„Ž๐‘Ž๐‘›๐‘‘๐‘’๐‘™๐‘’๐‘›. ๐‘‰๐‘Ÿ๐‘Ž๐‘Ž๐‘” ๐‘€๐‘–๐‘— ๐‘›๐‘–๐‘’๐‘ก ๐‘–๐‘’๐‘ก๐‘  ๐‘ค๐‘Ž๐‘Ž๐‘Ÿ๐‘ฃ๐‘Ž๐‘› ๐‘—๐‘–๐‘— ๐‘”๐‘’๐‘’๐‘› ๐‘˜๐‘’๐‘›๐‘›๐‘–๐‘  โ„Ž๐‘’๐‘๐‘ก. ๐ผ๐‘˜ ๐‘ฃ๐‘’๐‘Ÿ๐‘š๐‘Ž๐‘Ž๐‘› ๐‘—๐‘’ ๐‘›๐‘–๐‘’๐‘ก ๐‘ก๐‘œ๐‘ก ๐‘‘๐‘’ ๐‘œ๐‘›๐‘ค๐‘’๐‘ก๐‘’๐‘›๐‘‘๐‘’๐‘› ๐‘ก๐‘’ ๐‘๐‘’โ„Ž๐‘œ๐‘Ÿ๐‘’๐‘›.”

Hลซd 46

Het is dus enkel iemands overtuiging die de mens verheft boven anderen en hem superieur maakt, niet afkomst, uiterlijk, of maatschappelijke klasse.

Ten derde, hoewel het project als een baken van tolerantie en gastvrijheid wordt gepresenteerd, moeten we ons ervan bewust zijn van de onderliggende agenda’s die er spelen onder dit kleurrijke Liberalistische kleed. Het is daarom belangrijk om te blijven opletten en kritisch te blijven over de motieven en doelstellingen van dit project en om stevig vast te houden aan de Islamitische ‘Aqฤซdah.

In de onderstaande video stip ik de verschillen aan tussen de drie godsdiensten, en dat de Islฤm de enige ware monotheรฏstische godsdienst is, de religie van Ibrahim al-แธคanฤซf.

Daarin bespreek dat in de theologie van alle drie de religies het verhaal van de eerste zonde van de mens een centrale rol speelt. Men spreekt over een breuk die hier ontstond tussen God en de mens waardoor de mens de zondeval maakte naar de aarde.

In alle drie de religies wordt het herstel van de relatiebreuk tussen God en de mens besproken, maar enkel in de Islฤm omhelst dit herstel het zuivere monotheism.

๐—๐—ผ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ผ๐—บ: de mens >> Hoge priester + offer >> God

๐—–๐—ต๐—ฟ๐—ถ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ผ๐—บ: de mens >> Jezus >> God

๐—œ๐˜€๐—น๐—ฎ๐—บ: de mens >> God

๐Ÿ–‹ Abu Hudayfa Musa ibn Yusuf

๐Ÿ“น ๐™๐ข๐ž ๐๐ž ๐ฏ๐ข๐๐ž๐จ ๐ก๐ข๐ž๐ซ:

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*