Kennis of entertainment? || Prediken met kennis vs prediken met verhaaltjes

in Tazkiyyah door
Leestijd: 2 minuten

Een van de verdorven ontwikkelingen in de Ummah, met name in deze tijd, is de “da’wah” van de verhalenvertellers. Waarbij prediking over de Islaam in handen is gekomen van de onwetenden, die de massa niet koppelen aan de geleerden en hun prachtige werken, maar vooral aan zichzelf. Populisten die de massa voeden met entertainment vermomd in een Islamitisch gewaad. Je kunt jaren vullen met deze verhalenvertellers maar je zult maar weinig fundamenteels opsteken ervan.

Ibn al-Jawzi zei:In de oude tijd waren de predikers geleerde juristen. Abdullah ibn Umar,رَضِيَ اللَّهُ عنه, woonde bijvoorbeeld de bijeenkomsten van ‘Ubayd b. ‘Umayr bij, en ‘Umar b. ‘Abd al-‘Aziz woonde de bijeenkomsten van de verhalenverteller bij. Maar later zakte deze professie in niveau en raakte het in de handen van de onwetenden. Daardoor bleven de uitmuntende mensen weg van hun bijeenkomsten, terwijl de gewone massa en de vrouwen zich aan hen vastklampten. Zij hielden zich niet langer bezig met kennis en richtten zich op verhaaltjes en wat de onwetenden amuseert 📚 [Talbis Iblis, blz 118]

Abu Qilaabah ‘Abdullaah b. Zayd al-Djarmi zei:Niets heeft de kennis zozeer uitgedoofd als de predikers en verhalenvertellers. Een man kan een jaar lang bij een prediker zitten zonder iets te leren, maar als hij bij een geleerde zit, zal hij niet vertrekken zonder iets te hebben geleerd.” 📚[Kitaab al-Qussaas wa l-Mudhakkirin, blz 354]

Ibn Qutaybah zei (overleden 276 H):Het is kenmerkend voor de massa om bij de verhalenverteller te zitten als zijn verhaal indrukwekkend is en buiten het bereik van het verstand ligt, of wanneer het emotioneel is en het hart bedroeft en de ogen doet tranen.” 📚[Ta`wil Mukhtalif al-Hadith, blz 404]

Ibn al-Djawzi zei: “De meeste woorden van de prediker zijn emotionele verhaaltjes, dus als een persoon zich bezighoudt met het luisteren naar hen ten koste van het bestuderen van de Fiqh, dan zal zijn kennis afnemen.” 📚[Kitaab al-Qussaas wa l-Mudhakkirin, blz 354]

De prediker van de waarheid die zijn prediking baseert op kennis van de geleerden zal jou het goede gebieden, het slechte verbieden, en zal jou waarschuwen voor de afwijkingen van de Rechte Weg.

Ibn Radjab zei:De mensen bleven in een goede staat zolang er onder hen degenen waren die de waarheid spraken en de bevelen van de Boodschapper ﷺ uitlegden tegen degenen die ervan afweken. Zelfs als sommigen die deze bevelen niet volgden, een excuus hadden vanwege hun idjtihad en hiervoor vergeven worden. Dit is iets waar Allah deze gemeenschap specifiek mee heeft begunstigd, om haar religie te beschermen die via Zijn Boodschapper ﷺ is geopenbaard. Want deze gemeenschap zal nooit collectief afdwalen, in tegenstelling tot de vorige gemeenschappen.” 📚 [Madjmu’ Rasaa`il Ibn Radjab, blz 246]

Vraag jezelf af beste moslim, ben je opzoek naar kennis? Of ben je opzoek naar amusement?

En vraag jezelf af beste prediker, wil je de mensen onderwijzen met kennis of wil je ze bezighouden met verhaaltjes?

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*