Het concept van ‘De Ander’, Islamitische Principes versus Westerse Liberale: Palestijnse dode 8 keer minder waard

in Actualiteiten door
Leestijd: 4 minuten

The Intercept onthulde dat, Amerikaanse kranten zoals de New York Times, de Washington Post en de Los Angeles Times, een pro-Israëlische bias tonen, waarbij Palestijnse slachtoffers grotendeels worden genegeerd of hun lijden wordt gebagatelliseerd, in de Nederlandse media is dit niet heel anders.

In mijn recente podcast en artikel, sprak ik over het Islamitische concept van ‘al-Walaa` wa al-Baraa`, wat staat voor loyaliteit en afkeer, waar ik benadrukte dat dit concept ruimte laat voor rechtvaardigheid en menselijkheid jegens ‘De Ander‘. Deze hoogstaande Islamitische benadering contrasteert sterk met die van de Westerse benadering wat dan ook constant doorschemert in hun media en in hun politieke praktijken, met name zoals belichaamd door de VVD, de liberale partij in Nederland, die vaak de westerse superioriteit en het ondergeschikte beeld van niet-westerse culturen heeft bevorderd.

Deze houding weerspiegelt zich duidelijk in de manier waarop grote media-outlets rapporteren over internationale conflicten, zoals de oorlog in Gaza. The Intercept onthulde dat, Amerikaanse kranten zoals de New York Times, de Washington Post en de Los Angeles Times, een pro-Israëlische bias tonen, waarbij Palestijnse slachtoffers grotendeels worden genegeerd of hun lijden wordt gebagatelliseerd, in de Nederlandse media is dit niet heel anders.

De analyse onthulde dat deze kranten onevenredig veel nadruk legden op Israëlische doden, emotioneel geladen taal gebruikten om de moorden op Israëli’s te beschrijven maar niet die op Palestijnen, en eenzijdige berichtgeving boden over antisemitische daden in de VS terwijl racistische anti-moslim houdingen grotendeels genegeerd werd.

• Voor elke twee Palestijnse doden werd slechts één keer over Palestijnen gesproken, terwijl voor elke Israëlische dode acht keer over Israëli’s werd gesproken.

• Zeer emotionele termen zoals “slachting”, “bloedbad” en “verschrikkelijk” werden bijna uitsluitend gebruikt om de moorden op Israëli’s door Palestijnen te beschrijven, en niet andersom.

• Uit de analyse bleek ook dat de kranten zelden het woord “kinderen” gebruikten in koppen gerelateerd aan Palestijnse-kinderen, ondanks dat er melding werd gemaakt van meer dan 6.000 door de autoriteiten in Gaza gedode kinderen ten tijde van het staakt-het-vuren.

• De oorlog in Gaza was een van de dodelijkste in de moderne geschiedenis voor journalisten, overwegend Palestijnen, maar het woord “journalisten” en de variaties daarop verschenen slechts in negen koppen van meer dan 1.100 bestudeerde artikelen.

• Dit gebrek aan berichtgeving over de ongekende moord op kinderen en journalisten staat in schril contrast met de uitgebreide berichtgeving over soortgelijke gebeurtenissen in andere conflicten, zoals de oorlog in Oekraïne.

Palestijnse dode acht keer minder waard dan Israëlische

De statistieken zijn dus erg onthutsend: voor elke Israëlische dode wordt acht keer meer aandacht besteed dan voor Palestijnse doden, en termen zoals ‘kinderen’ worden nauwelijks gebruikt in de context van Gazaanse slachtoffers, ondanks dat er melding werd gemaakt van meer dan 14.000 gedode kinderen.

Deze dubbele maatstaven zijn niet alleen te vinden in de media maar ook in de politiek, zoals ik in een vorige artikel had geïllustreerd hebben figuren zoals Frits Bolkestein, Arend van Boekestijn, beiden prominente VVD’ers, openlijk verklaard dat de westerse cultuur superieur is aan andere culturen. Maar dit is niet enkel een VVD kwaaltje, in tegendeel! Het is een sentiment dat diep geworteld is in de Westerse cognitie wat doordrenkt is met oriëntalistische en koloniale denkwijzen die andere culturen als inferieur beschouwen.

Deze superioriteitsdenkwijze leidt tot beleidsvorming en media-uitingen die inherent discriminerend zijn en ‘de Ander’ dehumaniseren, zoals duidelijk blijkt uit de westerse reacties op het Midden-Oosten en islamitische gemeenschappen. In tegenstelling tot de Islamitische benadering, die oproept tot gerechtigheid en rechtvaardigheid, zelfs naar degenen met een ander geloof of ideologie, laat de westerse benadering weinig ruimte voor dergelijke nuance of menselijkheid.

Bente Becker baalt als een stekker

Deze tegenstelling tussen de Islamitische leer en de westerse praktijk roept belangrijke vragen op over de ware aard van ‘afkeer’. Terwijl de Islam ruimte biedt voor medemenselijkheid en gerechtigheid, tonen de westerse media en politiek, zoals die van de VVD in het speciaal, vaak een hardnekkige weigering om deze principes toe te passen wanneer het gaat om niet-westerse volkeren. Zo zagen we onlangs Bente Becker oproepen naar het vervolgen van mij door het OM, volgens Brutale Bente moet het kabinet de vrijheid beschermen door op te treden tegen wie er misbruik van maakt! Ja zelfs mijn verblijfsvergunning zou moeten worden afgepakt, wat maar weer eens laat zien hoe ver Bekrompen Bente van de maatschappij staat door automatisch te denken dat imaam’s in Nederland waarschijnlijk wel allemaal net in Nederland zullen zijn. Nu ben ik geen imaam maar wat ik wel ben is een Nederlands staatsburger dus helaas voor Beroerde Bente gaat die vlieger niet op. Misschien kan ze het OM vragen om de Westerse media te vervolgen, gezien zij gretig misbruik maken van vrijheid van pers.

Westerse hypocrisie het ware gevaar voor de vrijheid

De westerse media vaak onder het mom van neutraliteit en objectiviteit, falen jammerlijk in het handhaven van deze zogenaamde liberale principes van vrijheid en rechtvaardigheid. De dodelijke oorlog in Gaza, waarbij vermoorde Palestijnse kinderen opvallend werden onder gerapporteerd, met zelden een vermelding van het woord ‘kinderen’ in de koppen. Ze kunnen het niet eens over hun liberale lippen verkrijgen, ze houden het dan maar op termen zoals ‘minderjarigen’. Dit gebrek aan evenwichtige berichtgeving toont aan hoe de Westerse benadering van ‘afkeer’ rechtvaardigheid en medemenselijkheid uitsluit als het gaat om ‘de Ander’. Dan durven ze nog te spreken over de verlichte Islamitische waarden en haar superieure morele en ethische waarden, zelfs in de omgang met andersdenkenden.

Het contrast tussen de Islamitische en de Westerse invulling van afkeer onthult een diepe ironie en hypocrisie. Terwijl het Westen zich vaak beroept op superioriteit en beschaving, laten hun eigen media zien dat zij falen om deze zogenaamde liberale universele principes van gelijkheid, rechtvaardigheid en de waarde van alle mensenlevens toe te passen. Dit roept de vraag op naar de echtheid van hun claim op morele superioriteit en benadrukt de noodzaak voor een kritische evaluatie van hoe ‘afkeer’ wordt toegepast in sociale en media praktijken. Want het concept van loyaliteit en afkeer is de mens niet vreemd, tegenwoordig wordt dit enkel benoemt met andere bewoordingen, zoals pro en anti. Het moge duidelijk zijn dat je vooral pro-Israël moet zijn en ben je dat niet dan ben je vooral antidemocratisch, antisemitisch, antiwesters. 

Het is cruciaal dat wij, als mondiale burgers en kritische moslimconsumenten van nieuws, deze ongelijkheden aan de kaak stellen en aandringen op een meer gebalanceerde en rechtvaardige behandeling van alle volkeren. Daarom zeggen wij ook: Wij pikken dit niet langer tot hier en niet verder!

۞ يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ كُونُوا۟ قَوَّٰمِينَ بِٱلْقِسْطِ شُهَدَآءَ لِلَّهِ وَلَوْ عَلَىٰٓ أَنفُسِكُمْ أَوِ ٱلْوَٰلِدَيْنِ وَٱلْأَقْرَبِينَ ۚ إِن يَكُنْ غَنِيًّا أَوْ فَقِيرًۭا فَٱللَّهُ أَوْلَىٰ بِهِمَا ۖ فَلَا تَتَّبِعُوا۟ ٱلْهَوَىٰٓ أَن تَعْدِلُوا۟ ۚ وَإِن تَلْوُۥٓا۟ أَوْ تُعْرِضُوا۟ فَإِنَّ ٱللَّهَ كَانَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرًۭا ١٣٥

“Oh jullie die geloven. Sta sterk voor gerechtigheid als getuigen voor Allāh, zelfs als het tegen julliezelf, jullie ouders of naaste familieleden is.” Al Nisaa 135

Abu Hudayfa Musa ibn Yusuf

(Bron foto: BNN VARA)

 

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*